preskoči na sadržaj

I. OSNOVNA ŠKOLA VARAŽDIN

 > Naslovnica
Vijesti

Projekt povodom Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje „Od prve žetve do kruha… i s kruhom kroz povijest“

Autor: Ana Ilić, 24. 10. 2022.

Tijekom listopada obilježavaju se  Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje diljem Lijepe Naše u svim vrtićima, školama i domovima. Tako smo i mi osmislili projekt povodom Dana kruha pod radnim naslovom „Od prve žetve do kruha… i s kruhom kroz povijest“ i predstavili ga 21. 10. 2022. u našoj školi, a s ciljem da u svakome od nas pobudi osjećaj zahvalnosti zbog svake mrvice kruha koju svakodnevno blagujemo jer put od zrna do kruha je izuzetno dug i težak.

Da bi projekt uspio, tjednima smo  se pripremali istražujući i provodeći niz  aktivnosti, a neke od njih su bile:

  • prikupiti i kazivati izreke i mudroslove o kruhu na hrvatskom i engleskom jeziku
  • proučiti citate iz knjige P. Matvejevića Kruh Naš, odabrati najzanimljivije i najpoučnije i pripremiti izlaganje
  • izložiti prikupljene vrste žitarica u manje jutene vrećice i postaviti crteže klasa i zrnja s nazivom žitarice i pripremiti kratka izlaganja o svakoj žitarici
  • uvježbati kazivanje poezije posvećene kruhu
  • održati literarnu radionicu i pročitati najuspjelije literarne radove
  • uvježbati recitale Krušno ozračje i Kruh u našim osjetilima
  • osmisliti i izvesti scensku igru „U školskoj blagovaonici“
  • uvježbati prigodne pjesme s pjevačkim zborom
  • provesti anketu u šestim razredima o konzumiranju kruha i krušnih proizvoda, obraditi dobivene podatke, izložiti i obrazložiti dobivene rezultate
  • otkriti i obrazložiti simboliku kruha
  • pripremiti, izvesti i obrazložiti pokus – građa sjemenke i proces klijanja (pšenica)
  • pripremiti, izvesti i obrazložiti pokus – kemijski procesi tijekom pripreme kruha
  • izložiti najuspjelije likovne i literarne radove s temom kruha i plodova zemlje na panoima u holu škole i razredu
  • ispeći kruh i krušne proizvode, donijeti plodove zemlje i izložiti ih u holu škole
  • ispeći klipiće u školskoj kuhinji (učiteljica Đurđica i učenici)
  • napisati konferansu i uvježbati predstavljanje projekta.

      Na kraju smo zahvalili svima koji su nam svesrdno pomagali u provođenju našega projekta i pozvali sve okupljene da u miru i dostojanstveno blagujemo kruh i krušne proizvode. Dugi, dugi pljesak bio nam je nagrada i potvrda da smo na dobar način spojili lijepo i korisno.


Fotogalerija




CMS za škole logo
I. OSNOVNA ŠKOLA VARAŽDIN / Kralja Petra Krešimira IV. 10, HR-42000 Varaždin / www.os-prva-vz.skole.hr / ured@os-prva-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju